Söndagen efter nyår, 2-5 januari: Guds hus.


Bibeln: Luk 2:42-52

Den tolvårige Jesus i templet

Hans föräldrar brukade varje år bege sig till Jerusalem vid påskhögtiden. Också när Jesus var tolv år gammal gick de dit upp som seden var vid högtiden. Då festen var över och de skulle hem igen, stannade pojken Jesus kvar i Jerusalem utan att föräldrarna visste om det. De gick en dagsled i tron att han var med i ressällskapet och frågade sedan efter honom bland släktingar och bekanta. är de inte hittade honom vände de tillbaka till Jerusalem och letade efter honom där. Efter tre dagar fann de honom i templet, där han satt mitt bland lärarna och lyssnade och ställde frågor. Alla som hörde honom häpnade över hans förstånd och de svar han gav. Föräldrarna blev bestörta när de såg honom, och hans mor sade till honom: "Barn, hur kunde du göra så mot oss? Din far och jag har letat efter dig och varit mycket oroliga." Han svarade: "Varför skulle ni leta efter mig? Visste ni inte att jag måste vara hos min fader?" Men de förstod inte vad han menade med sina ord. Sedan följde han med dem ner till Nasaret, och han lydde dem i allt. Hans mor bevarade allt detta i sitt hjärta. Och Jesus blev äldre och visare och vann Guds och människors välbehag.


En kurs i mirakler: T23:I.10

Du som älskas av Honom är ingen illusion, eftersom du är lika sann och helig som Han Själv. Lugnet i din visshet om Honom och dig själv är hemmet för Er båda, Som vistas där som en och inte åtskilda. Öppna dörren till Hans allra heligaste hem, och låt förlåtelsen sopa bort alla spår av den övertygelse om synd som håller Gud hemlös och Hans Son med Honom. Du är ingen främ­ling i Guds hus. Välkomna din broder till det hem där Gud har satt honom i stillhet och frid, och där Han bor tillsammans med honom. Illusioner har ingen plats där kärleken bor, och skyddar dig från allt som inte är sant. Du vistas i en frid lika gränslös som dess Skapare, och allt är givet dem som vill minnas Honom. Över Hans hem vakar den Helige Ande, säker på att dess frid aldrig kan störas.


En kurs i kärlek: A3:9.6-7

Paradiset som är sanningen tycks ligga långt bortom illusionens hus, i dödens dal. De som över­levt nära-döden-upp­levelser har hjälpt många att bli mindre rädda, men också fått många att längta till livet efter döden, i stället för att längta till livet. Du som har följt med mig bortanför väggarna till illusionens hus är nu kallad att börja uppen­bara och på nytt skapa himmel­riket på jorden.

Detta är den pilgrimsresa jag har förelagt dig, lika verklig som den som de på Mose tid gjorde när de färdades genom öknen till det förlovade landet. Den resan förblev metaforisk efter­som den inte sträckte sig bortom över­tygelsernas arena till idéernas arena. Israel­iterna trodde på ett förlovat land men de bosatte sig inte i det. Du är kallad att bo i det förlovade landet, i sanningens hus.


Lars@Gimstedt.se, Poppelvägen 20 58731 Linköping, 0709-744615